19.11.06

Energia on kuuma aihe

Siihen liitty osaltaan kysymys Kotkan merikaapelihankkeesta.
Kannattaa vielä kerran lukea Talouselämän pääkirjoitus 28.4.2006.

Aiheeseen liittyviä muita artikkeileita Talouselämässä

Suomen oma asia...

Marraskuussa 1999 Venäjän uusi Suomen-suurlähettiläs Aleksander Patsev totesi:
On Suomen oma asia päättääkö se liittyä NATO:on. Hän arveli, että Suomen ja Venäjän väliset hyvät suhteet saattaisivat huonontua jäsenyyden myötä. Venäjä joutuisi joka tapauksessa arvioimaan Suomen-politiikkansa uudestaan.

Marraskuussa 2006 Suurlähettiläs Alexander Rumjantsevin mukaan Venäjä on tyytyväinen Suomen valtiojohdon selkeään linjaukseen, että Suomi ei ole hakemassa Naton jäsenyyttä ensi vaalikaudella. Sanomalehti Kalevan haastattelema Rumjantsev korosti kuitenkin, että mahdollisen Nato-jäsenyyden hakeminen on Suomen oma asia.

Rumjantsev on entinen atomienergiaministeri. Neuvostoaikainen atomienergiaministeriö on nykyinen Rosenergoatom, joka on pääomistaja Kotkan merikaapeliasiaa vetävässä United Power-yhtymässä. Ajatelkaa, yksi ynnä yksi on...?

Tuleeko tästä uusi ulkopoliittinen perinne, kun joka seitsemäs vuosi Suomi vakuuttaa Venäjälle pysyvänsä NATO:n ulkopuolella, ja Venäjä puolestaan ilmaisee tyytyväisyytensä tämän johdosta? Tämä toistuva vakuuttelu varmaankin korvaa sen pois jääneen YYA-sopimuksen.

18.11.06

Analogista ohjelmaa digiaikaan

Millä ihmeen tekniikalla saadaan mihinkään järkevään hintaan jaettua analogista signaalia sairaaloille koko maahan, kun analogilähetykset päättyvät elokuun 2007 lopussa?
Näin kuitenkin liikenneministeri (sos.dem.) Susanna Huovinen ja YLE:n johtaja (sos.dem) Jungner ovat menneet lupaamaan (vaalinalustunnelmissa?). Järki sanoo, että olisi halvempaa kustantaa näille sairaaloille muutamat digiboxit kuin ylläpitää koko maan laajuista rinnakkaista analogilähetysverkkoa tai edes paikallista signaalinjakoa. Miksi muuten homma rajoittuu sairaaloihin eikä mihin hyvänsä hoitolaitoksiin?

Pietarin pormestari Suomessa

Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko kävi 28.10. vierailulla Suomessa tapaamassa T. Halosta ja allekirjoittamassa Pietarin ja Helsingin välisen yhteistyösopimuksen.
Hän oli myös YLE 1:n Aamu-TV:n vieraana haastateltavana. Vaikka rouvan kerrotaan puhuvan sujuvasti saksaa ja englantia, hänellä oli tulkki ja hän puhui nyt venäjäksi.
Puhe oli aivan uskomatonta legendaa. Väite numero 1: Maakaasuputken ympäristövaikutukset on jo Venäjällä selvitetty. Näin ollen ilmeisesti ei tarvita muita selvityksiä. Väite numero 2: Kaikista maailman suurkaupungeista Leningradin jätevesipuhdistus on toteutettu parhaiten. Kuulemma 100% jätevesistä puhdistetaan. Niinpä Matvijenko heittikin retorisen kysymyksen: Mikä muu suurkaupunki pystyy yhtä hyvään saavutukseen. Siispä Suomenlahden saastuminen tai rehevöityminen on täysin muualta kuin Pietarin jätevesistä lähtöisin - Suomesta ja Virosta, vaikkei siitä mitään mainittu. Onhan se melkoinen saavutus viiden miljoonan asukkaan Pietarilta, että jätevesikin on kokonaan puhdistettua - juomakelpoista? Eipä muuten mainittu sitäkään, että Suomi on rakentanut omilla rahoillaan ja EU:n tuilla Pietariin jätevesipuhdistamon.

Kovasti oli ilmassa neuvostoaikojen virallisten lausuntojen tyyliä. YLE:n toimittaja ei esittänyt ainuttakaan kriittistä kysymystä haastateltavalleen. Matvijenkon haastattelu oli kovasti paperin makuinen, selvästikin etukäteen kirjoitettu virallinen mielipide.
Muuten Matvijenkon kasvot olivat jähmettyneet perusilmeelle, mutta haastattelun viimesekunneilla irtosi sentään virallinen pakotettu hymy.

Maakaasuputki

Todella mielenkiintoinen yhteenveto kaasuputken vaikutuksesta Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan, lue!
Mutta kansa ei osaa laskea asioita yhteen vastustaessaan NATO-jäsenyyttä.

Miten on tulkittavissa sekin uutinen, että maakaasu on muka loppumaisillaan nyt, kun ollaan aloittelemassa miljardihanketta maakaasuputken rakentamista, jonka Saksa kustantaa? Eihän Saksa voi olla niin tyhmä, että se heittäisi suuren summan rahojaan hukkaan. Ei muuten löydy netistä enää YLE:n uutishaulla sitä uutisankkaa.