22.12.05

Pandemia

Vietnamissa joku lintuinfluenssaan sairastunut kuoli annetusta Tamiflu-hoidosta huolimatta.
Virus on mahdollisesti muuntumassa Tamiflulle resistentiksi.
Mitähän tapahtuu, kun Tamifluta hamstranneet aloittavat itselääkityksensä mitä hyvänsä influenssavirusta vastaan ja jos lääkitys lopetetaan kesken? Voisi kuvitella uusia vahvistuneita viruskantoja syntyvän kuin sieniä sateella.

19.12.05

Populismia

Kansanedustaja, joka kuuntelee valitsijoidensa mielipiteitä ja toimii niiden mukaisesti, on populisti.

Kansanedustajan on ennen kaikkea noudatettava ryhmäkuria, siis totella sitä puoluetta, joka hänet asetti ehdokkaakseen.

Äänestäjähän antaa äänensä ensisijaisesti puolueelle eikä yksittäiselle henkilölle. Näin ollen on aivan saman tekevää, kenet kansa on valinnut edustajakseen, jonka ainoa velvollisuus on puolueen tahdon toteuttaminen eikä äänestäjiensä populistinen mielistely.

Näin toimii demokratia!

4.12.05

Uusi turistikohde Taimas

Aika monet ovat jo käyneet lomalla Taimaassa joko ennen tsunamia tai sen jälkeen.
Aika monet vielä aikovatkin mennä Taimaaseen. Nykyisin yhä harvemmat menevät enää Thaimaahan

Thaimaa on käännös sanasta Thailand. Silti eräät ajattelevat sen taipuvan kuten sana taivas, taivaaseen

Kuinkahan monet vielä menevätkään Ylämaaseen Ylämaan sijasta?
Menevätpä jotkut silloin tällöin myös Töölööseen, vaikka lukuisat muut menevät mieluummin Töölöön. Töölö tiedetään, mutta missähän päin sellainen Töölöö mahtaa sijaita?

Hyvääkin parempaa suomea

Varsinkin poliitikkojen toimesta näkyy kieli uudistuvan. Eilen YLE:n lauantaistudiossa Heinäluoma käytti toistuvasti adjektiivia viimekätinen. "Presidentillä on viimekätinen oikeus lähettää joukkoja...". Ymmärrän kyllä, kun joku henkilö on oikeakätinen tai vasenkätinen, mutta millainen on oikeuden kätisyys? Entäs miten olisi ilmaisu ensikätinen oikeus? Tarkoittaisiko se viimekätisen oikeuden vastakohtaa?

Taustalla on varmaankin sanonta viime kädessä (ensi kädessä). Ei kuulosta kovin suomalaiselta, sillä ruotsiksihan sanotaan vastaavasti i sista hand ja i första hand, mutta en ole viellä kenenkään kuullut sanovan sisthandig tai försthandig

Joltain poliitikolta oli lähtöisin jo vuosia sitten "sivistyssana" ongelmatiikka. Onko tämän sanan käyttäjillä naurettavuuksiin menevä taipumus hienostella sivistyssanalla, jonka joku tampio on keksinyt heikkona hetkenään?
Oikeita vierasperäisiä lainasanoja ovat problematiikka ja matematiikka. Siis lainasanojen pääte (t)iikka ei kuulu suomen kieleen eikä sitä siksi pidä lisätä suomenkielisten sanojen vartaloon. Toki tällainen kielenvapaus tuottaisi valtavasti uusia sekakielisiä sanoja, vaikka enimmäkseen huvittavia. Sallimalla esimerkiksi englanninkielisen päätteen -ing liittäminen suomenkielisiin verbeihin voisi tuloksena olla kaikenlaista: solving => ratkaising, skating => luisting.

5.11.05

Laihialainen aloitepalkkio

Laihialainen teollisuuslaitos lupasi 2000 € palkkion työntekijälle, joka tekee parhaan aloitteen.
Palkinto myönnettiin henkilölle, joka teki aloitteen palkintosumman muuttamisesta 1000 euroksi.
-------------
Sertifioitu laihialaisvitsi: tutkitusti tästä pitää myös laihialainen

Musiikki

Radiosta tuli tänään kappale, jota nykyisin kuulee harvoin:
Marie Laforêt: Viens, viens

Toimittaja sanoi esityksen saatteeksi, että se on mukavan progressiivinen. Tämän kommentin ymmärtää hyvin, jos tuntee kappaleen.

Enää tarvitsee tietää, mitä 'viens' tarkoittaa. Sen verran sain netistä vinkkiä, että viens on verbin venir indikatiivi.
OK, mutta mikä ihmeen indikatiivi?

Joka tapauksessa hyvä levy ja esittäjä, vaikka en ranskaa ymmärräkään, osattiin sitä ennenkin.
Marie Laforêt on syntynyt 1939 Ranskassa. Paitsi chanson-laulajana, on hän esiintynyt useissa filmeissä.
Ovatkohan chanson-laulajat muuten jo loppuneet? Oliko Mireille Mathieu viimeinen?

Pandemia

Tästäkö se sitten alkaa? Indonesiassa kerrotaan sairastuneen sairaanhoitajan, jonka hoitama potilas oli kuollut lintuinfluenssaan. Jos tämä vahvistetaan ensimmäiseksi ihmisestä ihmiseen tapahtuneeksi tartunnaksi, sen leviämistä maailmanlaajuiseksi epidemiaksi ei estä enää mikään.
Ei muuten ehditä enää kehittää tehoavaa rokotettakaan, ja vaikka ehdittäisiin, ei sitä saada kaikkialle ajoissa riittävästi.

Miten se olikaan, että ensin halutaan varmistaa kansanedustajien rokotteen saanti. Niinpä tietenkin, eduskunnastahan se on tämän maan tulevaisuus kiinni.

Muuten jos 'Haluatko miljonääriksi'-kisassa pyydettäisiin valitsemaan neljästä vaihtoehdosta pandemiaa tarkoittava, niin voinpa hyvin kuvitella, että 95% kilpailuun osallistuneella ei olisi harmainta aavistusta.